'Laat ze maar even snuffelen'

Geschreven op 03/12/2019


Ongetwijfeld een van de meest gehoorde uitspraken op straat...waar alleen maar nadelen aan kleven.

Regelmatig maken honden kennis of spelen ze met elkaar terwijl ze aan de lijn zijn. We zien het in het park, op straat en ook voor aanvang van onze lessen als de cursisten voor de eerste keer komen. Toch zijn ontmoetingen op die manier niet zo onschuldig en leuk als we vaak denken. Sterker nog: er zijn eigenlijk alleen maar nadelen.

Ze moeten toch socialiseren.?.
Vorige week nog...op de parkeerplaats van de school in Roermond. Voordat we van start gingen met de Puppycursus. Eén pupje is al gearriveerd en staat op de parkeerplaats...de andere cursisten komen aan en zetten hun pupje vanuit de auto op de grond. Net wakker en misschien nog wel onder de indruk van de autorit. De eerste, logische, reactie van beide eigenaren is om naar elkaar toe te lopen. De pups komen daarbij direct met elkaar in contact. Leuk toch.?. Sterker nog, dat moet toch ook want ze moeten goed socialiseren.


Lichaamstaal
Bij deze ontmoeting was te zien dat één van de pups de ontmoeting eigenlijk helemaal niet zo leuk vond. Het staartje ging omlaag en krulde tegen de buik. De hele houding werd laag met de blik afgewend. De pup deinsde terug. De hele lichaamstaal liet zien dat de pup het niet prettig vond. Het valt de eigenaren vaak niet eens op. Toch is dit heel belangrijk...zeker bij pups.


Gevoelige periode
Pups hebben baat bij een goede socialisatie. De socialisatie-periode loopt t/m 12 weken. Ze moeten de wereld om hen heen leren kennen maar wel op een positieve manier. Pups zijn erg gevoelig op deze leeftijd. Doen ze negatieve ervaringen op dan gaan ze daar vroeg of laat heftig op reageren door bijvoorbeeld te gaan blaffen, grommen en bijten. Ook rond een half jaar oud hebben honden een gevoelige periode waarbij het zelfvertrouwen vaak minder is.


Agressie
In een eerder stadium hebben ze misschien wel geprobeerd te vluchten. Alleen gaat dit vaak niet omdat de pup aan de lijn is. En we hebben het vaak ook niet eens in de gaten. Een hond gaat uiteindelijk uitvallen om de dreiging waar hij bang voor is geworden het hoofd te bieden en weg te jagen. Meestal lukt dat ook en heeft de hond met dat gedrag een succeservaring. De andere honden-eigenaar zal waarschijnlijk doorlopen als hij geconfronteerd wordt met een blaffende hond, uw hond ervaart dat als succes en zal het gedrag gaan herhalen. Heel veel agressie aan de lijn is dus aangeleerd gedrag. Bijna wekelijks zoeken honden-eigenaren hulp bij ons voor dit soort problemen. Door veel training en geduld is daar vaak nog veel aan te doen (zie: Agressie) maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.


Negatieve ervaringen voorkomen

Belangrijk is dus om de pup positieve ervaringen te laten opdoen. Maar ja, hoe.?. Door alles wat de pup meemaakt te laten verlopen in het tempo van de pup...de lichaamstaal van uw pup helpt u daarbij. Ziet u dat uw pup het te spannend vindt ga dan zeker niet dichterbij...geef de pup de tijd om aan de situatie te wennen. Dat kan vijf seconden zijn, een minuut of pas morgen. Dat betekent ook dat de persoon of hond dan niet dichterbij moet komen. Niet iedereen zal dit begrijpen als u ze vraagt om op afstand te blijven. Loop anders zelf weg...en houd uw oren dicht voor het commentaar :-)...u weet intussen beter. Onderschat namelijk niet dat één negatieve ervaring een behoorlijke impact kan hebben op een pup omdat ze in een erg gevoelige periode zitten.

Misschien ook goed om weten dat het een misvatting is dat een pup continue interactie móet hebben met andere honden om goed te socialiseren. Zien, horen en ruiken is meer dan voldoende om te leren dat er ook andere honden bestaan dan de eigen nestgenootjes.


'Je moet je pup laten socializen, idioot.!.' puppy-cursisten die hun hond weghielden van een andere hond.

Trekken aan de lijn
Tot nu toe hebben we het gehad over de negatieve ervaringen en de consequenties daarvan. Het kan ook zijn dat uw pup de ontmoeting aan de lijn superleuk vindt. Dat heeft wel een enorm nadeel. Zo'n pup leert namelijk dat de omgeving leuker is dan zijn baasje en gaat in de (nabije!) toekomst meer op de omgeving letten dan op u. Het gevolg daarvan is dat de pup gaat trekken aan de lijn...één van de grote irritaties van hondenbezitters. Daarom een belangrijke tip: Als de pup aan de lijn is dan niet laten snuffelen aan andere honden (of laten aaien door mensen). De pup moet zich met u bezig houden en daar wordt hij rijkelijk voor beloond met voer en aandacht.


Nooit spelen dan.?. Jawel.!. maar los van de lijn
Als u uw pup andere honden wilt laten ontmoeten laat ze dan los op een veldje, in het bos of de tuin. Blijf wel kijken naar de lichaamstaal en bekijk of beide hodnen het naar hun zin hebebn. U wilt tenslotte geen negatieve ervaring maar ook niet dat uw pup leert dat ruw en lomp speleen is toegestaan. Stabiele, volwassen honden zijn de beste speelmaatjes voor uw pup. Maar ook die moeten het naar hun zin hebben...een pupje is vaak heel druk. Of er tijdens het los van de lijn zijn sprake is van spel hangt sterk af of de honden het na de kennismaking met lkaar kunnen vinden. Dat kunnen we uiteraard niet afdwingen.

Realiseer u ook dat zo'n ontmoeting behoorlijk intensief is. laat het niet te lang duren, een aantal minuten is meer dan genoeg. De pup heeft zijn rust nodig.



Samenvatting
'Laat ze maar even snuffelen'

Ervaring nu: niet leuk.!.
Toekomstig gedrag: agressie

Ervaring nu: leuk.!.
Toekomstig gedrag: trekken aan de lijn