Duidelijkheid

Geschreven op 01/02/2021



Probleemgevend gedrag
Kleine pupjes worden snel groot en dan kan het tijdens de opvoeding of in de puberteit nogal eens gebeuren dat hondeneigenaren met de handen in het haar zitten over het gedrag van hun hond……hij springt hoger en vaker als er bezoek binnenkomt, trekt aan de lijn of bijt als het tuigje moet worden omgedaan.

Zomaar wat gedragingen die we vaker tegenkomen in ons dagelijks werk. Als baasjes op zo’n moment contact met ons zoeken is het plezier aan de hond al ver te zoeken en wordt soms al herplaatsing overwogen. En er is vaak al van alles geprobeerd om het gedrag van de hond te corrigeren en om te buigen. Maar niets blijkt te helpen. Sterker nog het gedrag is verergerd. Eigenaren denken dan vaak dat de hond probeert hen de baas te worden. Ook adviezen van vrienden, familie en internet hebben niet geholpen. Meestal adviezen in de richting van bestraffen en onderdrukken van gedrag. Laatst nog werd een baasje het gebruik van een ultrasoon apparaatje geadviseerd. Ik heb live mogen zien dat de hond er helemaal van uit zijn dak ging en furieus werd. Andere dingen die ik het laatste jaar heb gezien zijn het dreigen met een vliegenmepper om gedrag af te dwingen of een opgerolde krant en ook stond regelmatig de good-old plantenspuit op tafel. En bij het wandelen worden nog steeds slipkettingen en lijnen gebruikt die aansnoeren als de hond trekt. Of zoals vorige week een cursiste tegen me zei dat ze in de kerstvakantie het advies had gekregen om een prikband te gebruiken (…die intussen sinds juli 2018 bij wet verboden is). Samengevat dus acties en adviezen om vooral te reageren op gedrag dat je niet wilt van je hond.
 




Duidelijkheid
Maar wat nou als je je hond duidelijk zou kunnen maken wat je wél van hem wilt? Dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. Die duidelijkheid kan gegeven worden door gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren of te voorkomen. Vaak denken we niet aan belonen als onze hond behoorlijk wat ongewenst gedrag laat zien. Of we belonen té weinig. Maar als vaak het gewenste gedrag wordt beloond dan zal de hond steeds meer en vaker dat gedrag laten zien. Dat heeft ook alles te maken met leerprocessen bij honden. Eén van die processen is: honden herhalen gedrag als ze met dat gedrag succes hebben ….succes is een beloning in de vorm van iets lekkers of onze aandacht. Aandacht kan fysiek contact zijn of een stemgeluid. Hier hebben we ook direct de oorzaak te pakken waarom de eerder toegepaste acties en adviezen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid en het gedrag zelfs erger hebben gemaakt. Reageren op gedrag wat je niet wenst van je hond met, waarschijnlijk negatieve, aandacht of fysiek contact zal dat ongewenste gedrag juist doen toenemen. Dus we leren het onze hond zélf. Als we dat inzien en als we zelf ons gedrag en daarmee onze reacties naar onze hond aanpassen verandert de hond met ons mee. Hij gaat begrijpen en leren wat we wél van hem willen in plaats van de hele dag te horen wat we níet van hem willen. Het geeft de hond duidelijkheid. Broodnodige duidelijkheid die een opgroeiende hond nodig heeft en ook zijn welzijn ten goede komt. (Lees ook de Blog: Goed voornemen: opvoeden zonder straf en macht)

Negeren is moeilijk
Negeren van ongewenst gedrag is voor ons vaak niet eenvoudig. Het voelt tegen-natuurlijk en een reactie als 'nee, niet doen!' floept er zo uit. Maar het werkt 100%. Negeren betekent totaal niet reageren, dus niks zeggen, niet kijken en niet aanraken. Alsof dat niet moeilijk genoeg is zult u het negeren moeten volhouden tótdat de hond stopt met zijn (ongewenste) gedrag....en dan belonen.!. 

Gedrag voorkomen
Voorkomen van ongewenst gedrag is ook een hele krachtige aanpak. Daaronder valt ook het afkappen van ongewenst gedrag door de hond weg te zetten (bijvoorbeeld in zijn bench) waardoor aanhoudend ongewenst gedrag wordt voorkomen. Een voorbeeld: als een hond 'savonds begint te vervelen als het gezin rustig op de bank zit dan is negeren de eerste gedachte en aanpak. Alleen gaat soms het ongewenste gedrag pijn doen of is negeren fysiek onmogelijk. Zet dan de hond weg. Voordat er stoom uit uw oren komt en u in de verleiding komt om tóch te reageren op het ongewenste gedrag. Wacht ook niet te lang... na een paar keer vervelen zet u de hond weg. U bent dan nog rustig en stelt wel grenzen aan het gedrag van de hond.....en bent daarmee ook duidelijk. De bench is dan echt geen strafplek. U bent immers nog rustig en u kunt de hond best iets lekkers geven. Iedereen blij en de hond leert uiteindelijk dat gewenst gedrag hem bij het gezin laat zijn en dat hij bij ongewenst gedrag er niet bij is. Heel duidelijk.

Als u aan de slag gaat met belonen, negeren en voorkomen zal het u rust en motivatie geven. U weet dat u op de goede weg bent. Het is wel belangrijk dat u als gezin samen op één lijn zit met betrekking tot de aanpak en opvoeding. Alleen al daarom mogen bij ons alle gezinsleden naar de les komen en heeft iedereen toegang tot ons digitale lesmateriaal.


Onderstaand zijn nog een aantal voorbeelden opgenomen met twee reacties op hetzelfde gedrag. Rood werkt niet en groen wel.



De aanpak bij het laatste voorbeeld is eigenlijk het toepassen van de weg van de geleidelijkheid. Het omdoen van het tuigje wordt in kleine stapjes opgedeeld. De eerste stap is bijvoorbeeld het laten zien van het tuigje...vaak al een trigger voor de hond om opgewonden te raken. Wordt de hond rustig bij het zien van het tuigje dan belonen. Dan langzaam het tuigje bewegen...belonen terwijl de hond rustig is. Wordt hij ruw en opgewonden dan stoppen en wachten totdat hij weer rustig wordt. Met andere woorden: pas verder gaan naar de volgende stap als de vorige stap met rust is ondergaan. Neem dan ook de tijd om dit te oefenen en oefen ook zonder dat er een wandeling op de planning staat. We willen vaak té snel gaan. De hond bepaalt het tempo...hij moet het andere gedrag (het rustig zijn) leren.


Loopt u zelf ergens met uw hond tegenaan, wat u niet krijgt opgelost?
Neem dan contact met ons op of kijk een naar de mogelijkheden van privé-les

 


 

Blijf altijd op de hoogte van de laatste blogs & artikelen

* indicates required