Spelen met je hond? denk eens aan neuswerk!

Geschreven op 31/03/2020


 

Vaak denken we bij spelen met de hond aan een balletje weggooien, trekspelletjes of stoeien. Minder bekend, maar voor de hond o zo leuk om te doen, zijn allerlei spelletjes waar de hond zijn neus moet (mag :-) ) gebruiken. Bijkomend voordeel: de hond is na korte tijd super-moe en zal lekker en tevreden gaan slapen. Trekspelletjes en stoeien maken de hond vaak druk in plaats van rustig. Balletje gooien én terugbrengen is een mooie manier van samenwerken met je hond maar schiet soms zijn doel voorbij als de hond obsessief wordt van het balspelletje.

Bij zoekspelletjes maken we gebruik van een van de sterke punten van de hond: zijn reukvermogen. De hond leeft, heel anders dan wij, in een geurwereld. Daar gebruik van maken geeft plezier voor baas en hond en elke hond kan het, jong of oud, groot of klein. Sommige honden zullen wel meer gedreven zijn dan andere honden. Zoekspelletjes zijn ook ideaal om samen met de kinderen te doen...veilig spelen en met veel plezier.


Wat maakt het neuswerk zo moeilijk voor de hond?
Uit alle aanwezige geurtjes in de omgeving moet de hond juist dié ene geur met zijn neus weten op te vangen die hem naar de bron toebrengt. De bron kan een speeltje zijn, een voertje of voor de professionele speurhond een bepaalde geur van drugs of geld. De inspanning en concentratie die daarbij nodig zijn maken dat de hond snel moe is, het is topsport. Daarom is neuswerk ook zo geschikt voor de wat drukkere huishond.


Hoe kan ik beginnen?
De meest eenvoudige vorm van neuswerk of een zoekspelletje is om een paar lekkere beloningsbrokjes in de huiskamer over de vloer te gooien. Of buiten op het terras. Je wijst er één aan en zegt 'zoek'...de hond vindt het brokje. Nog eens herhalen en meestal is de hond daarna al vertrokken en met zijn neus op zoek naar de andere brokjes. Belangrijk om dan niks meer te zeggen, de hond is aan het werk. Dat leidt hem alleen maar af. Of hij gaat steeds meer op zijn baas letten om de brokjes te vinden dan om te vertrouwen op zijn neus. Stap niet in de valkuil om te snel, teveel te willen. Het is vermoeiend voor de hond en je wilt dat hij gemotiveerd en gretig blijft.


ná het neuswerk hebben honden dorst

Moeilijker maken
In het begin ziet je hond dat je de beloningsbrokjes op de grond gooit. Naarmate hij het spelletje begint te snappen (als ik mijn neus volg dan vind ik de brokjes) kun je het moeilijker maken. Door er minder te gooien of door de hond even uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld op de gang, als je de brokjes aan het verstoppen bent.

Als je liever niet met voer wilt werken dan kun je ook een balletje of een ander speeltje verstoppen. Ook hier eerst makkelijk beginnen en steeds verder opbouwen. Meer uit het zicht, bijvoorbeeld achter de tafelpoot of onder een kussen. En dan de hond op de gang terwijl het speeltje verstopt wordt.

Begin met verstoppen op vloerniveau en leg het brokje of speeltje later steeds iets hoger. En wissel af. Bedenk dat de hond het speeltje of het brokje echt niet ziet liggen. Hij moet het met zijn neus vinden. Als je niet wilt dat je hond tegen meubels gaat aanspringen of op de bank gaat springen om te zoeken verstop dan alleen op vloerniveau. Pak het speeltje ook niet direct af om opnieuw te verstoppen nadat de hond het eindelijk heeft gevonden. Geniet samen even van de triomf.


Alternatieven
Er zijn ook veel spelletjes op de markt waarbij de hond een handeling moet verrichten om bij zijn snoepje te komen. Je kunt ook werken met een zogenaamde snuffelmat. Een fleece-mat waarbij de hond de verstopte brokjes met zijn neus mag zoeken. Op het filmpje (duur 01:21) zie je Toepus vlijtig aan de slag met het vinden van koekjes die zijn verstopt in een opgerolde handdoek. En vergeet niet dat honden erg blij zijn als ze buiten tijdens de wandeling mogen snuffelen.

Ga zelf maar eens aan de slag. Reacties zijn altijd welkom.!.