Hoe oud is je hond in mensenjaren?

Geschreven op 03/07/2020


 

Jarenlang hebben we gedacht dat we de hondenleeftijd konden omrekenen naar een mensenleeftijd door de leeftijd van de hond te vermenigvuldigen met 7. Deze vuistregel blijkt niet te kloppen, honden zijn veel sneller 'ouder' dan we denken. Dat wordt aangetoond door recent onderzoek [1] waarbij de chemische verandering in het DNA in de loop van de jaren werd geanalyseerd. In dat onderzoek wordt ook een formule gepresenteerd waarmee de mensenleeftijd kan worden berekend.

Bij het onderzoek is gekeken naar de veranderingen in DNA van Labrador Retrievers. Bij toekomstig onderzoek waarbij ook naar andere rassen wordt gekeken kan het zijn dat de formule nog wordt aangepast.
Voor de wiskundigen onder ons: mensenleeftijd = 16 ln(leeftijd van de hond) + 31.
Concreet betekent dit dat een hond van 1 jaar in mensenjaren 31 is en een hond van 4 jaar, 53 mensenjaar. Honden worden dus sneller 'ouder' dan we dachten. Het 'ouder' worden vlakt wel af als de hond ouder wordt. Een hond van 10 is 68 mensenjaar en een hond van 12 is 71 mensenjaar oud. Onderstaand een plaatje om het duidelijker te maken [bron: 1]. Wil je zelf de leeftijd van je hond omrekenen? Google dan op: calculator scientific.

Dit nieuwe inzicht is niet alleen leuk om te weten maar kan dierenartsen ook helpen bij de behandeling. En misschien ben ik de volgende keer coulanter als mijn hond Dante van 8 mee gaat hardlopen....ze is dan toch al bijna 65 :-).

Referenties
[1] Quantitative translation of dog-to-human aging by conserved remodeling of epigenetic networks
Tina Wang, Jianzhu Ma, Andrew N. Hogan, Samson Fong, Katherine Licon, Brian Tsui, Jason F. Kreisberg, Peter D. Adams, Anne-Ruxandra Carvunis, Danika L. Bannasch, Elaine A. Ostrander and Trey Ideker - 2020