Wat moet ik doen als mijn puppy bijt?

Geschreven op 04/07/2024


Die vraag kreeg ik concreet van de eigenaren van Bob. Een pup die bijt en gromt naar zijn baasje. In deze blog gaan we de bijt- en ook andere problemen uitvoerig bespreken. inhoud:



Puppycursus aan huis is een van de opties om hulp en begeleiding te krijgen van de hondenschool. Het hebben van een puppy kan je leven namelijk even aardig op zijn kop zetten.

En pups worden puber.

In december 2023 ben ik voor het eerst thuis bij Bob geweest. Bob was toen 11 weken.

Onlangs ben ik weer op bezoek geweest om te praten over de puppytijd en over hoe het nu gaat met puberhond Bob die intussen 9 maanden is. Lees hier het verhaal van Bob, een kruising Tibetaanse Terriër.


Puppycursus – ziek


Bob zou aanvankelijk mee doen met de Puppycursus in groepsverband. Hij was echter ziek en bleek besmet met Giardia.

Dan is puppyles aan huis handiger.

Bovendien hadden de baasjes best wel een aantal punten waar ze in de opvoeding van Bob tegen aan liepen. Puppy privé les geeft daar meer ruimte voor.


probleemgevend gedrag pup


Bij Bob speelde de volgende dingen:

  • De dweil en doekjes ‘aanvallen’
  • Opspringen tegen iedereen, ook buitenshuis
  • Bijten, vooral in mevrouw en de kleinkinderen
  • Uitvallen aan de lijn naar auto’s
  • Trekken aan de lijn
  • Bijten in de lijn

De laatste drie punten worden behandeld in een volgende blog. 

snel naar de concrete aanpak bij Bob


rust en dagstructuur pup


De eerste stap in dit soort situaties is om rust en structuur te creëren.

Pups moeten nog veel slapen en rusten.

De bench is daar ideaal voor. Tuurlijk mag de pup ook lekker bij je op schoot of op de bank slapen. Alleen als je beweegt of wegloopt dan is pup weer wakker.

Pups die (te) weinig slaap hebben worden vaak behoorlijk onhandelbaar.

De bench is een uitkomst als de pup bijterig wordt. Vaak is dat van moeheid en (over)prikkeld zijn. En pups zijn sneller moe dan wij vaak denken.

Heb je op zo’n moment geen afsluitbare ruimte dan gaat het gedrag niet stoppen en ook in de toekomst niet minder worden.


puppy bijten afleren


Als de pup gaat bijten dan is onze reactie vaak om daar wat van te zeggen of een speeltje aan te bieden.

Afleiden is prima maar tot bepaalde hoogte.

Stopt het bijtgedrag niet dan ná drie of vijf pogingen de pup wegzetten in zijn rustplek, de bench.

Je kunt de pup ook plaatsen in een andere ruimte met bijvoorbeeld een hekje ervoor. Of in een puppyren. In ieder geval afsluitbaar.

Dan krijgen we vaak als reactie: ‘Ja, maar dan is de bench toch een strafplek?’. Dat is niet het geval. Je stelt op die manier grenzen aan het gedrag van de pup. Op een hele rustige manier. Als jij dit gedrag laat zien dan ben je er niet bij….stop je dan ben je er wel bij. Maar nogmaals vaak is bijten een gevolg van moeheid. Dus lekker laten slapen.

Als je op deze manier geen grenzen stelt dan gaat het gedrag ook niet stoppen. Het wordt steeds erger. Uiteindelijk ga je er vroeg of laat (meestal vroeg 😊 ) tóch op reageren met aandacht. Weliswaar negatieve aandacht maar toch met aandacht. Je leert je pup dan dat dat gedrag normaal is.

Er bestaat ook niet zoiets als speels puppy bijten. Bijten is bijten en de pup zal moeten leren dat het gebruik van de tanden niet de bedoeling is. Niet bijten in lijf, kleding en lijn.


zoekspelletjes bij honden


Zoekspelletjes voor de hond zijn een enorm fijn hulpmiddel bij het rustiger krijgen van je pup of puberhond.

Maakt eigenlijk niet uit wat ze gaan zoeken. Het is topsport, mentale topsport. Honden hebben een hele goede neus en vinden het super om met de neus te (mogen) werken. Bijkomend voordeel voor ons is dat honden na 5 of 10 minuten intensief zoeken erg moe zijn. Moe en voldaan. Ook deze tip bij Bob gegeven, zie de video.


Bijtbotjes


Werken met speeltjes waar de hond lekker op kan bijten heeft als voordeel dat de pup of puber lekker aan zijn bijtbehoefte kan voldoen. Zónder dat wij of onze meubels de pineut zijn. Bob was blij met zijn koffie-boom-wortel-houtje.



leerprocessen bij pups


In voorgaande lees je een aanpak die reageert op het gedrag van pup. Veel aandacht hebben we in de eerste les, en ook nog daarna besteed aan leerprocessen bij honden. Hoe leert een hond eigenlijk? Hoe leert Bob?

Een van de belangrijkste is: een hond herhaalt gedrag als hij daar succes mee heeft. Succes is voor een hond voer en aandacht.


valkuil negatieve aandacht


Aandacht geven is vaak een valkuil voor ons. Want negatieve aandacht is namelijk ook aandacht. Dus woorden als ‘nee, ‘foei’ ‘niet doen’ en ‘laag’ zorgen er juist voor dat het gedrag toeneemt en zeker niet zal gaan stoppen. Dat hopen we natuurlijk wel als we die woorden uitspreken.

De baasjes van Bob vonden dit een enorme eye opener. Beginnen dan de film terug te spoelen en gaan zien waarom de pup niet stopt met zijn gedrag. 

Want niet alleen realiseren dat negatieve aandacht ook aandacht is maar zeker ook het achterwege laten er van is een hele lastige opgave. Daar hebben we veel aandacht aan gegeven tijdens de lessen. Het is ook een kwestie van eigen patronen doorbreken. En dat is lastig.


Praten nog zo’n uitdaging. Minder = meer goed gedrag. Nog steeds voor het vrouwtje een uitdaging maar als het me lukt. Het werkt als een tierelier.!.

De reactie van de baasjes van Bob zien we terug bij heel veel andere hondenbaasjes.

Als voorbeeld een video van een ander baasje. Hond Jax wilt eerst de deken van de bench hebben. Je ziet de reactie op 'foei!. Het gedrag stopt niet. Correcties zorgen ook voor bijtreactie. Daarover later meer in de blog.


negeren, voorkomen en belonen


Als negatieve aandacht geven niet (meer) de bedoeling is. Wat dan wel?

  • Gewenst gedrag belonen
  • Ongewenst gedrag negeren of voorkomen

Negeren


Negeren is totaal niet reageren en betekent de hond compleet ongemoeid laten. Dus niks zeggen, niet aankijken of aanraken. Negeren is heel moeilijk voor ons. Denk maar eens aan een blaffende en opspringende hond die je moet negeren. Maar negeren werkt 100%, altijd.

Alleen volhouden totdat het gedrag stopt. Heel krachtig is om dan direct het gewenste gedrag te belonen. Dus als de blaffende hond stopt met blaffen dan dírect het stilzijn belonen. Houdt de hond op met opspringen dan direct het met vier poten op de grond staan belonen. Als je tijdens het negeren tóch gaat reageren dan ga je het gedrag alleen maar erger maken. De hond leert dat de aanhouder wint!


Voorkomen


Misschien is intussen het voorbeeld in gedachten gekomen: maar als mijn hond aan mijn schoenen knaagt of aan mijn computerkabels of zelfs aan mijn tafel dan kan ik dat toch niet negeren? Nee, dat klopt!

Dit gedrag is weliswaar ongewenst maar heeft een sterk zelf belonend karakter. Met andere woorden de hond beloont zichzelf met dit gedrag. Het is voor de pup gewoon leuk om te doen of interessant. Ongewenst, zelf belonend gedrag zul je moeten voorkomen.

Voorkomen kan op verschillende manieren. Dingen wegzetten of opruimen. Laat kinderen hun speelgoed opruimen en laat de afstandsbediening niet slingeren (zie foto, is niet de afstandsbieding van Bob :) ).



Daarnaast is het belangrijk om met een bench te werken. De bench is handig als de pup gaat slapen of als je de deur uitgaat maar is ook handig als de pup even niet actief in de gaten kan worden gehouden. Dus ben je boven aan het douchen bent dan is de pup in de bench. Dan zijn er geen dingen gesneuveld zijn. Het ongewenste, zelf belonende gedrag heb je weten te voorkomen. 

Als de pup vrij rond loopt hou hem dan actief in de gaten. Continue opletten wat hij doet. We noemen dat actieve supervisie. Zie je dat hij ergens op af loopt leidt hem dan af, bijvoorbeeld met een piepspeeltje, voordat het te laat is. Daarmee wordt ongewenst, zelf belonend gedrag voorkomen. Actieve supervisie helpt ook heel erg goed in de zindelijkheidstraining en kind-hond-situaties.


Puppyren voor Bibi: kinderen en baasjes worden niet meer continu gebeten.

Voorkomen passen we ook toe als negeren niet te realiseren is.

Als een hond tegen een kind opspringt dan is negeren de beste aanpak. Alleen zal dat voor het kind niet te doen zijn omdat de hond te sterk is of omdat het opspringen pijn doet.

In zo'n situatie schakelen we van negeren over naar voorkomen. Dit kan door de hond in de bench te laten als het kind binnenkomt of tegen te houden met uw hand.

 


Belonen 


Belonen is voor ons vaak lastig. We zijn vaak meer bezig met gedrag dat we niet willen hebben. We vergeten dan, gedrag dat we wél willen hebben, te belonen. Een gemiste kans want je wilt de pup juist duidelijk maken wat je wel wilt hebben.

Beloon de pup met iets dat hij echt lekker of fijn vindt. En beloon ook vaak genoeg. In het begin heel vaak, begint de hond het te begrijpen dan steeds minder. Totdat het gedrag een gewoonte is geworden.

Dan het gedrag onderhouden door af en toe te belonen. De beloning moet ook in verhouding staan tot de moeilijkheidsgraad van de oefening of de omgeving. Hoe moeilijker de oefening of de omgeving hoe lekkerder de beloning moet zijn.


stoppen met plezier


Een 2e leerproces sluit aan bij waar we het eerder over hadden bij het bijten van Bob.

Als je met je pup aan het spelen bent of aan het aaien en knuffelen dan stop je daar direct mee als de pup vervelend gedrag laat zien zoals bijten in handen en kleding.

Met andere woorden het lolletje voor de pup stopt direct bij bepaald gedrag. De pup zal dan gaan leren dat hij dat gedrag beter niet kan laten zien want het fijne aaien en leuke spel zal dan stoppen. 

Stop dus met spelen of aaien en zegt er verder niets bij. Sterker nog: iets er bij zeggen zal het gedrag erger maken dan beter.


Korte video waarin ik mijn puppy Kara het bijten prbeer af te leren.


geen correcties toepassen


Corrigeren is in deze hele aanpak nog niet genoemd. Hoeft ook niet. Met de boven beschreven aanpak heb je een aanpak die 100% werkt. Ook goed om te weten is dat menig hond reageert als hij wordt gecorrigeerd. En dan reageren met grommen, happen en zelfs bijten (dat zagen we ook in bovenstaande video van Jax).

Dat zag je ook bij Bob, en eigenlijk nog. Toen ik onlangs voor de afspraak aanbelde wilde Bob snel naar de deur rennen. Mevrouw duwde Bob weg en toen hapte hij. Dit gedrag liet Bob al zien toen hij pup was en werd gecorrigeerd. ‘Aanhangers van correctie’ zullen zeggen: nog flinker aanpakken, hij is je de baas aan het worden. Ga die kant niet op en hou het veilig. Laat Bob in de keuken of kamer en doe dan pas de deur open. Dus voorkomen. Tot die tijd wacht ik wel geduldig bij de deur 😊.


Al een keer naar mij gegromd toen ik iets wilde afpakken wat ie van de tafel gejat had en ook een keer naar Jacques toen had ie ook een pen van de tafel gepakt!! Had even niets om te ruilen. En bij mij negeerde hij het hondenkoekje. Trok echt zijn lip op en haalde uit!😫 gedeelte uit Whatsapp over de voortgang tussen de lessen

Meer lezen over de nadelen van correctie: lees deze blog. (Opvoeden zonder straf en macht) of deze (dominante hond en roedelleider, met video)


concrete aanpak problemen Bob


De aanpak voor de problemen die zijn geschetst in het begin van de blog.

probleem gedrag: bijten in de mop, dweil, etc
aanpak: voorkomen
Door Bob in de bench, buiten, andere ruimte als er gedweild wordt
aanpak: óf ander gedrag aanleren door voertjes te geven terwijl er gedweild wordt en Bob de dweil met rust laat.

Probleem gedrag: opspringen
aanpak: negeren. Goed verwoord in de quote van het baasje zelf.


Negeren als je thuis komt (en de hond springt op - René) terwijl je het liefste knuffelt. Moeilijk maar ook super. De hond wordt er veel rustiger van.

Opspringen tegen mensen op straat ligt iets anders. Voorbijgangers gaan niet negeren. Geven graag positieve aandacht (springen neemt toe) en/of geven negatieve aandacht (springen neemt ook toe). Hier dus voorkomen toepassen. Dat kan ook want de hond is aan de lijn…..klein stapje terug zodat de hond niet bij de persoon kan. In ieder geval niet corrigeren met de lijn en negatieve aandacht geven ('nee!').

Probleem gedrag: de kleinkinderen lastig vallen. Goed verwoord in de quote van het baasje zelf.


“De kleinkinderen vinden de enthousiaste hond wel spannend. We zetten Bob dan even achter een hekje. Als de kinderen rustig zitten te spelen of te eten dan mag hij erbij. Is dan zelf ook rustiger. Ruikt even en dan is het goed.”

terug op bezoek bij puber Bob



Onlangs dus terug geweest bij Bob. Midden in zijn puberteit want Bob is intussen 9 maanden oud.  

Dan blijkt dat er al heel veel goed gaat met het gedrag van Bob. Tijdens het gesprek heeft hij rustig gelegen. 

Er zijn ook dingen die weer terug zijn gekomen. Bij binnenkomst stevig opspringen, de baas die zegt 'laag, niet springen!'

Dat zie je vaker in de puberteit bij honden. Je denkt dat je van bepaald gedrag af bent maar het komt weer terug.

Dan is het belangrijk om de ingezette lijn van opvoeding door te zetten.....of de draad weer op te pakken. Want ook wij vallen snel terug in onze oude patronen. Door bijvoorbeeld met negatieve aandacht te gaan reageren. Daarom zeggen we vaak tijdens onze lessen dat het eerste jaar een heel belangrijk jaar is wat opvoeding betreft. De hond gaat door heel wat fases heen en als baasje moet je scherp blijven op het toepassen van je aanpak.

We hebben de tijd daar dus nuttig voor gebruikt :)
Uiteindelijk is ook de puberteit een fase met een begin en eind. Daarna heb je een goed opgevoede jonge hond

Wil je meer lezen over de hond in puberteit? Lees dan de blog Puberteit? meer dan vervelend gedrag alleen.


Vragen? Hulp nodig?


Worstel jij ook net als de baasjes van Bob met probleemgevend gedrag in de puppytijd? Neem dan contact op. We helpen je graag verder.

 


 

Blijf altijd op de hoogte van de laatste blogs & artikelen

* indicates required