Een goed puppyboek geeft een aanstaand puppy-baasje de nodige informatie voor een goede voorbereiding op de komst van de pup. En houvast bij de opvoeding als de pup er eenmaal is.
Volgens de laatste inzichten
Veel puppyboeken zijn intussen al jaren geleden geschreven. Eens in de zo veel jaren wordt er een nieuwe versie uitgegeven. Maar tot die tijd heb je niet de toegang tot de laatste inzichten op het gebied van hondengedrag en -opvoeding.
Niet zozeer dat er elk jaar op alle gebieden super veel veranderd, maar toch. Regelmatig hebben cursisten een boek gekocht dat nog uitgaat van principes en zienswijzen die toch écht achterhaald zijn. Zoals het dominantie-model (zelf de roedelleider zijn) en opvoeden/trainen met correctie.
Wat ook behoorlijk verwarrend werkt is dat sommige auteurs er hun ‘auteur-methode’ van maken. Terwijl als je kijkt naar leerprocessen (vastgesteld door de wetenschap) dan zijn er niet zoveel smaken. Een eigen-methode zorgt voor verwatering van deze processen en dan ben je als lezer vaak snel de draad kwijt. Het grote plaatje ontbreekt. Maar bovenal: je kunt je dagelijkse vragen niet terugbrengen naar de basis.
Veel (te veel?) informatie
In het streven van de auteur naar volledigheid zijn puppyboeken van meer dan 100 pagina’s geen uitzondering.
Zie dan maar eens als lezer een vertaalslag te maken naar de dagelijkse omgang met je pup. Voor mezelf geldt dat ik dan bepaalde delen eerst een paar keer moet lezen om daarbij de acties of het stappenplannetje voor mezelf op te schrijven.
Veel te veel informatie. Moet allemaal ook nog maar eens blijven hangen bij de lezer. Ik zou tijdens de puppyles vaak ook nog veel meer info willen geven. Juist omdat die eerste periode voor een pup en baasje zó belangrijk is. Alleen ik weet ook, en zie dat vaak ook, dat het dan veel te veel wordt.
Het is al mooi meegenomen als de basisvaardigheden en beginselen goed doordringen en ‘blijven hangen’. En ook thuis worden toegepast. Elke dag, door het hele gezin. Ondanks ieders drukke agenda.
Zeker als de opvoedmethode van positief trainen die wij gebruiken haaks staat op wat we vaak gewend zijn of denken. (meer lezen over positief trainen). Hou het zo eenvoudig mogelijk.
Beste puppyboek
Het beste puppyboek bestaat mijns inziens uit korte hoofstukken. Elk hoofdstuk behandelt een belangrijk deel van het puppy-opvoeden. Geschreven met in gedachten de puppy-eigenaar: puppy op komst, de eerste dagen en het vervolg van de socialisatie-periode.
Hoofdstukken met to-the-point uitleg. Met inhoud die is gebaseerd op de laatste inzichten. Waarbij die inzichten zijn vertaald zijn naar heldere inhoud.
Tekst voorzien van video’s. Instructie video’s. Die stap voor stap uitleggen waar het over gaat en waar en waarom het mis kan gaan.
Als beste puppyboek kom je dan uit bij een ‘digitaal puppyboek’.
Ons 'puppyboek'
Vanaf 2014 heeft Hond-en-inzicht eigen lesmateriaal in digitale vorm voor onze cursisten. Intussen bestaat ons ’puppyboek’ uit 16 hoofdstukken met in totaal 23 video’s. Eén hoofdstuk behandelt alle praktijkoefeningen en één hoofdstuk heet 'veelgestelde vragen'.
Makkelijk toegankelijk voor het hele gezin op computer of telefoon.
Honderden pups (en baasjes 😊) per jaar zorgen voor veel dynamiek en leerervaringen voor onszelf. Uitleg scherpt zich tijdens onze praktijklessen ook steeds weer aan. Een digitale leeromgeving zorgt ervoor dat aanpassingen razendsnel zijn gedaan.
Interesse?
Wil je ook toegang tot onze jarenlange ervaring met puppy opvoeden?
En dat voor de prijs van een puppy-boek.