Puppy bijten afleren


Puppybijten is misschien wel het onderwerp waar de meeste vragen over gaan tijdens onze lessen. Een puppy bijt veel. De wereld wordt onderzocht met de bek. Een bek die vol zit met vlijmscherpe tandjes.


Tip 1 stop met spelen of het geven van aandacht


Als de pup in de handen of in de benen bijt als we met hem aan het spelen zijn of aan het aaien en knuffelen. Stop daar dan direct mee. Of de pup zit naast u op de bank en gaat bijten in u of de kussens. Zet de pup van de bank af. 

Het plezier en het lolletje stopt voor de pup als hij zijn tanden gebruikt. Met andere woorden: we zijn iets leuks aan het doen en dat leuke stopt als jij vervelend gedrag laat zien. In dit geval bijten. De pup leert dat zijn gedrag consequenties heeft. En zo leert een pup op een rustige en duidelijke manier dat hij van lichaam en kleding moet afblijven.


Tip 2 bied een alternatief aan


Heb een botje of een speeltje bij de hand om de pup daar in te laten bijten. U biedt als het ware een alternatief aan. Heeft de pup daar geen interesse in en gaat hij door met bijten stop dan weer met spelen. Het wordt langzaam tijd voor tip 3.
Tip 3 zet de pup in de bench


Als de pup blijft bijten of de andere gezinsleden aanvalt en bijt dan wordt het hoog tijd om de pup zijn rust te geven. Leg hem in zijn bench, puppyren of afsluitbare ruimte waar hij slaapt. Pups zijn snel overprikkeld. Vergeet niet dat pups nog veel moeten slapen. Zo’n 17 of 18 uur per dag.

Een veel gemaakte fout is dat we het te lang proberen en uiteindelijk toch boos worden en gaan reageren op het bijtgedrag. Waardoor het bijten meer zal worden. Dus ingrijpen door rust te geven.


Onze pup was aan het racen door de woonkamer en keuken, beet in de benen van de kinderen, hing aan m'n planten. Wat moet ik dan? Laten slapen!


Is de bench dan geen strafplek?


In het geheel niet. Op deze manier wordt op een rustige en duidelijke manier grenzen gesteld aan het bijtgedrag


Pup uitgeslapen en vol energie


Het kan ook zijn dat pup is uitgeslapen en boordevol nieuwe energie zit. Ga dan lekker met hem wandelen. Na de wandeling er ook weer rekening houden dat de pup van alle prikkels van onderweg moe zal zijn.


Puppy-bijten in spullen en meubels afleren


Een pup bijt niet alleen in ons maar heeft het ook vaak voorzien op onze spullen in huis. Volg dan de drie stappen om dat af te leren:

  1. Ruim spullen op. Maak het huis puppy proof of zorg voor een gedeelte waar de pup geen kwaad kan
  2. Afleiden vóór dat de pup in de bank bijt of iets te pakken heeft. Dat kan alleen maar als de pup continu in de gaten wordt gehouden als hij vrij rond loopt. Anders zijn we te laat. Wordt er pas afgeleid als de pup al in de plint aan het bijten is dan kan het zelfs ertoe leiden dat de pup snel heeft uitgevogeld dat het bijten in de plint (wat al leuk op zich is) hem extra aandacht gaat opleveren.
  3. Is het niet mogelijk om de pup in de gaten te houden dan zit hij in zijn bench of puppyren. Dan komen we niet terug in de woonkamer waar van alles gesloopt is. De pup moet ook nog veel slapen. Dat is dan de tijd om de dingen te doen waarbij de pup niet in het zicht is.


Hoe lang duurt de bijtfase van een puppy?


Wanneer stoppen pups met bijten? Dat wordt ons vaak gevraagd. Of u een Chihuahua, Labradoodle of een Duitse herder het bijten wilt afleren de aanpak is hetzelfde. Volg de drie tips die hierboven zijn beschreven. Elke dag weer en het liefst vanaf dag één dat de pup in huis is. Dan ga je merken dat het bijten afneemt.

​Hou er wel rekening mee dat een puppy vanaf vier maanden gaat beginnen met het wisselen van de tanden en kiezen. In die periode kan het bijten weer fors toenemen. De tips blijven erg bruikbaar.