Wat is clickertraining?Clickertraining bij honden is het gebruik maken van een clicker om de hond te belonen voor zijn gedrag. De clicker is een kunststof doosje met een metalen plaatje erin. Bij het indrukken maakt de clicker een click-clack geluid. Door een aanleerproces is dit geluid voor de hond hetzelfde waard geworden als een beloningsbrokje.  Daardoor kan de clicker gebruikt worden als beloning. 


Aanleren van de clicker


Hoe weet de hond dat het geluidje van de clicker voor hem hetzelfde betekent als een beloning? Dat zullen we hem moeten aanleren. Dat aanleren wordt bereikt door gebruik te maken van klassieke conditionering. Dat is een leerproces waarbij iets nieuws tegelijkertijd plaatsvindt met iets bekends, waardoor het nieuwe dezelfde waarde of betekenis krijgt als het bekende. 

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld. Om de clicker aan te leren wordt er geclickt en tegelijkertijd een beloningsbrokje gegeven. En dat een aantal keren kort achter elkaar. Onderstaande video maakt dit duidelijk (0'47").


De hond in de video heeft de link gelegd en de associatie gemaakt dat click=lekkers. Er is als het ware een contract gesloten met de hond: als ik click krijg jij lekkers, altijd.


Hoe kan ik mijn hond iets leren met de clicker?


Vooral belangrijk om eerst kennis te nemen van het leerproces bij honden waar we gebruik van gaan maken. Honden herhalen gedrag als ze daar succes mee hebben. Succes is voor een hond voer, aandacht, spel of een aai. Dus op het moment dat de hond voer krijgt wordt het vertoonde gedrag herhaald. En daar komt de clicker in beeld. De clicker heeft een aantal voordelen ten opzichte van alleen werken met voer. 


voordeel 1 belonen timen


Vaak zijn we met onze beloning te laat. Een voorbeeld ter verduidelijking. De hond gaat liggen op de grond, u wilt dat belonen en pakt een beloningsbrokje. Terwijl u dat doet staat de hond op en neemt het brokje in ontvangst. Op dat moment bent u niet het liggen aan het belonen maar het staan van de hond. U bent te laat met de beloning. Clickt u daarentegen als de hond de grond raakt dan heeft u dat liggen direct beloond. Het enige wat rest is het nakomen van het contract waarbij de hond het echte beloningsbrokje nog tegoed heeft. Maar op het moment van clicken is de hond al beloond.

Soms zijn we ook te vroeg met onze beloning. We hebben voer in de hand of lopen met de hand in het beloningstasje. De beloning is er al voordat de hoond het gedrag laat zien. We zijn aan het lokken. We zien liever eerst gedrag en daarna pas de beloning, op het juiste moment. Dan leert de hond echt iets.


voordeel 2 belonen op afstand


Als u uw hond roept in het veld en hij komt naar u toe dan wilt u dat natuurlijk belonen. Alleen als hij netjes voor u komt zitten dan bent u niet het naar u toekomen aan het belonen op het moment dat u het beloningsbrokje geeft maar het zitten voor u. Clickt u daarentegen terwijl de hond op u afrent dan heeft u het naar u toe komen beloond. Het beloningsbrokje wat u daarna nog geeft (ná de click altijd lekkers) is alleen het nakomen van het afgesloten contract dat click lekkers betekent.


Blijf ik die clicker altijd nodig hebben?


Dat wordt al snel gezien als een van de nadelen van clickertraining van onze hond. Maakt u zich geen zorgen. De clicker (de beloning) wordt alleen gebruikt bij het aanleren van nieuw gedrag en het verfijner van bestaand gedrag. Zodra de hond de oefening gaat begrijpen of het gedrag gaat beheersen dan wordt de beloning afgebouwd en daarmee ook het gebruik van de clicker. Andere beloningen nemen het over zoals bijvoorbeeld een stembeloning en zal er af en toe nog met voer en clicker worden beloond.


Op zoek naar een hondenschool met clickertraining?


Op onze hondenschool kunt u clickertraining volgen vanaf de Basiscursus. Het is een vaardigheid die u zich in een rustig tempo eigen kunt maken en waarbij alle ins en outs inclusief de valkuilen worden behandeld. Meer info? Neem gerust contact op.

 

 


 

Blijf altijd op de hoogte van de laatste blogs & artikelen

* indicates required