Wat is operante conditionering bij honden?Operante conditionering is een vorm van associatie-leren waarbij consequenties worden verbonden aan vertoond gedrag. De aard van de consequentie is bepalend of dat gedrag in de toekomst meer of minder gaat voorkomen.

Wetenschapper Skinner heeft in de vorige eeuw voor het eerst hier over gepubliceerd. Daarbij geïnspireerd door het werk van Thorndike. Die ontdekte dat minder leuke consequenties leiden tot afnemen van gedrag en fijne consequenties leiden tot toenemen van gedrag.


Operant gedrag


Skinner heeft het over ‘operant gedrag’ als hij daarmee gedrag bedoelt dat vrijwillig wordt vertoond en dat wordt beïnvloed door consequenties van het gedrag.


Stimulus (ook wel antecedent genoemd) is een prikkel vanuit de omgeving die vóór het gedrag plaatsvindt. De reactie, het antwoord, op de prikkel is gedrag. Dat gedrag heeft vervolgens een consequentie. Operant gedrag en operante conditionering richten zich op het gedrag dat wordt vertoond en op de daaropvolgende consequenties.

In schema:Vier vormen van operante conditionering


Lees verder in Wat is positief trainen? om meer te leren over de vier verschillende vormen van operante condionering. In dat artikel wordt ook de vertaling gemaakt naar werkwijze en trainingsaapak van onze hondenschool die in de hondenwereld nog wel eens positief trainen wordt genoemd.