Wat zijn de nadelen van clickertraining?Er zijn geen nadelen. Klinkt gek. Je zou hooguit dezelfde nadelen van trainen met beloning kunnen noemen. Hoewel is nadelen wel de juiste omschrijving? Het zijn eigenlijk meer trainingsfouten. Trainingsfouten die je maakt als (beginnend) trainer van je eigen hond. Of je nou werkt met of zonder clicker.


Trainingsfout #1


De belangrijkste trainingsfout die je liever niet wilt maken:

  • Beloning wordt niet afgebouwd als de hond de oefening begint te begrijpen

Bij het aanleren van nieuw gedrag belonen we in het begin vaak te weinig. Waardoor de hond niet echt begrijpt welk gedrag er van hem gevraagd wordt. Als de hond eenmaal de oefening onder de knie begint te krijgen is het belangrijk om de beloning(sfrequentie) af te bouwen. Als je daar niet mee begint dan blijf je belonen.

'Loop ik dan m'n hele leven met een clicker?' is wel eens vraag voorafgaand aan onze hondentrainingen. Niet als je begint met afbouwen van de beloning op het moment dat het kan (moet).

Beloning (en de clicker) wordt gebruikt voor het aanleren van nieuw gedrag en het verbeteren of verfijnen van bestaand gedrag.


Trainingsfout #2


Als je blijft belonen voor gedrag dat de hond beheerst (met of zonder clicker) dan maak je nog een trainingsfout:

  • Belonen van de uitvoering van een oefening die niet voldoende is

Als je beloont voor een uitvoering die slechter is dan wat de hond kan laten zien dan gaat de hond steeds slechtere uitvoeringen laten. Die leveren hem tenslotte net zoveel op als een goed uitvoering. Dus consequent en consistent zijn in je beloningen:

  • slechter dan je kunt: geen beloning
  • beter dan je kunt: beloning!

Tot slot


Verkeerd belonen is altijd nog 100x beter dan verkeerd straffen.

Als je een keer te vroeg of te laat bent met je beloning. Of als je beloont voor gedrag dat niet zo goed als de hond kan dan maak je een trainingsfout zoals we hebben gezien. In ieder geval geen fout die vervelend is voor de hond maar eerder voor ons. We komen niet tot het resultaat dat we willen.  

Verkeerd straffen daarentegen is slecht voor het welzijn van de hond. Denk daarbij aan te vroeg straffen, te laat straffen, te zacht straffen, te hard straffen, blijven straffen (doorstraffen). Lees meer: opvoeden zonder straf, macht en correctie.

Vandaar dat onze hondenschool positieve training hanteert (positief trainen). Wil je meer weten over clickertraining?

Of doe mee met een van onze hondencursussen!


 

Blijf altijd op de hoogte van de laatste blogs & artikelen

* indicates required