Hond gromt naar baasEen hond die gromt als hij een bot heeft of bij iets afpakken wordt ook wel aangeduid als een hond met bak- en prooinijd. De pup die gromt als u een speeltje afpakt of iets wat hij gepikt heeft (prooi-nijd). Of de hond gromt als u in de buurt komt van zijn voerbak (baknijd).

Als een hond gromt dan is dat een serieuze waarschuwing. Een waarschuwing van ‘blijf uit mijn buurt’.

Vaak gaan we toch door met afpakken omdat we denken we dat we de baas moeten zijn. En altijd alles moeten kunnen afpakken. Of voor de veiligheid van de hond. Helaas leidt dit vaak bij de hond tot de volgende stap: bijten.


Bak- en prooinijd: van alle leeftijden


Zelfs op de puppyles krijgen we vaak te horen dat de pup gromt of zelfs al gebeten heeft terwijl het baasje iets wilde afpakken.

Vaak met de beste bedoelingen. Want als een pup een stukje plastic op straat heeft gevonden dan willen we niet dat hij zich daar in verslikt. De pup kan dat anders ervaren.

Ongeveer één op de vier pups is bereid om iets, of alles, te verdedigen wat hij heeft. Verdedigen naar andere honden toe maar ook naar mensen en zijn eigen baasje. 

Dat is de aanleg van die pup. Belangrijk is om die aanleg niet tot volledige ontwikkeling te laten komen.

Ná grommen komt immers bijten als de dreiging vanuit de hond gezien blijft aanhouden.

En als een pup of hond eenmaal gebeten heeft dan heeft hij daar behoorlijk succes mee gehad. We trekken dan immers onze hand terug. Waardoor de hond leert dat dat gedrag (het bijten) succes heeft.


Voorkomen beter dan genezen


Als u een hond heeft die gromt bij iets afpakken of gromt als u in de buurt van zijn voerbak komt (hij denkt: het wordt afgepakt) laat de hond dan met rust.

In een rustige ruimte laten eten. Botjes niet afpakken, of misschien niet eens meer geven.

Als hij iets heeft gepikt: ruilen voor iets véél beters. Op die manier houdt u het veilig.

Kinderen nemen het afpak-gedrag van volwassenen snel over. Leer ze papa of mama in te schakelen als de hond iets heeft wat niet de bedoeling is. Zo houdt u het veilig.


Gaat het grommen ooit over?


Als u de aanleg van de hond niet tot ontwikkeling laat komen dan blijft het beheersbaar. Of het helemaal verdwijnt is maar de vraag. Het gedrag is latent aanwezig. Bak- en prooinijd wordt ook in verband gebracht met ander ongewenst gedrag. Blijf alert en schakel anders hulp in.


Hulp nodig?


Neem dan contact met ons op.