Wat is baknijd bij honden?Baknijd bij honden betekent dat de hond zijn voerbak verdedigt tegen andere honden en/of mensen. Dat verdedigen gaat gepaard met grommen, lip optrekken en bijten.

Baknijd wordt vaak samen gezien met prooinijd. Daarvan is sprake als de hond zijn bot, speeltje of iets wat hij gepikt heeft gaat verdedigen. Andere naam is bezitsagressie bij honden.


Voorkomen beter dan genezen


Als een hond baknijd heeft dan is het belangrijk dat we de hond met rust laten als hij aan het eten is. Dus in een andere ruimte dan de andere hond. Of in een ruimte waar geen mensen in de buurt komen. 

Ga vooral niet trainen op dit probleem door de voerbak weg te pakken en weer terug te zetten. Of door de hand in de bak te steken.

Deze adviezen worden nogal eens gegeven als men er vanuit gaat dat je als baas alles en altijd moet kunnen afpakken. Helaas, je speelt dan met vuur.

Als een hond aanleg heeft voor baknijd dan is voorkomen écht de beste oplossing. Daarmee voorkom je dat de aanleg zich steeds heftiger ontwikkeld en hou je het veilig, ook voor kinderen. Als je al in de buurt komt ben dan de brenger van het goede: gooi er iets lekkers bij.


Komt voor op iedere leeftijd


Baknijd is een aanleg van een hond die je soms al op jonge leeftijd ziet. Ook een pup kan dit beschermende gedrag al laten zien.

Als het op tijd herkend wordt dan heeft dat als voordeel dat er niet al veelvuldig een incident is geweest voordat hulp wordt gevraagd.

Lichaamstaal van de pup of hond helpt bij het herkennen. Voordat honden gaan grommen laten ze eerst ander gedrag zien dan grommen en bijten. Ze lopen weg of ze verstarren als je in de buurt komt. Pas als dit gedrag niet ervoor zorgt dat hij met rust wordt gelaten dan zal hij overgaan tot duidelijker en voor ons gevaarlijker gedrag. De agressieladder van Shepherd brengt dit duidelijk in kaart.Hulp nodig?


Neem dan contact met ons op.