Wat is prooinijd bij honden?Prooinijd bij honden betekent verdedigen van een speeltje, botje of iets dat hij te pakken heeft gekregen richting andere honden en/of mensen. Bezitsagressie is een andere benaming.

Vaak zien we bij prooinijd ook baknijd. Dat is het verdedigen van de voerbak.


Prooinijd bij pups


Jonge pups kunnen al prooinijd vertonen. Eén op de vier pups heeft hier aanleg voor. We krijgen hier regelmatig vragen over tijdens onze puppylessen. 

Pups ontdekken de wereld met hun bek en hebben snel iets te pakken. Van sok tot vies rietje op straat.  


Ruilen houdt het veilig


Als een pup iets heeft wat u niet wilt dan heeft er achteraan lopen niet zo veel zin. Het wordt een leuk spelletje.

Ga ruilen. Ruilen lukt alleen als het voor de pup aantrekkelijk is om te ruilen. Dus met iets héél lekkers of een piep-speeltje.

Dit ruilen is ook echt een must als uw hond prooinijd heeft.

Ruilen voor iets beters zonder druk te leggen op de pup.

Afgelopen weekend tijdens de puppyles in Sittard had een hond een plastic dekseltje te pakken. Had al wel eens gebeten bij afpakken. Wilde niet ruilen voor één worstje maar pas voor een stuk of zes in het gras. Dan pas is het veilig.

Wilt de hond niet ruilen dan laat het even met rust. In geen geval dan tóch afpakken.


Voorkomen nóg beter


Dingen opruimen, bepaalde speeltjes niet meer gebruiken, plaatsen van een puppyren. Daarmee voorkomt u potentiële gevaarlijke situaties. Als het dan toch een keertje misgaat dan kunt u altijd nog ruilen. Tien keer per dag ruilen is veel te veel. De pup zal uiteindelijk niet meer willen ruilen.


Prooinijd afleren?


Dat is een lastige. Als er geen incidenten zijn met grommen en bijten er op een veilige manier wordt geruild dan komt de aanleg niet tot volle ontwikkeling. Alert blijven zeker in het eerste levensjaar is belangrijk.


Vragen of hulp nodig?


Neem dan contact met ons op.