Mijn oudere hond laat de pup niet met rust


Het gedrag van de volwassen hond naar de pup kan wel eens behoorlijk fel zijn. Is de oudere hond jaloers op de pup? Of vindt hij de pup te druk? Of heeft hij gewoonweg niet geleerd om met andere honden om te gaan?

Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Dat de pup de oudere hond geen moment met rust laat en dat de pup de volwassen hond in zijn nek of poten bijt.Veel gehoorde aanpak: achterhaald


‘Dat zoeken ze onderling maar uit.’ Werd vroeger en wordt vaak nog steeds gezegd. Vaak met in het achterhoofd de positiebepaling in de roedel. Daarvan weten we intussen dat die zienswijze achterhaald is.

Bij deze benadering wordt het gedrag vaak steeds erger met échte ruzie met wellicht wonden tot gevolg. Of één hond geeft geen weerwoord. En blijft het gedrag van de andere hond niet prettig vinden.


Werken aan een échte oplossing


Beter is om de honden fysiek uit elkaar te houden. Niet om dat tot in eeuwigheid vol te houden maar om ze rustig aan elkaar te laten wennen.

Gebruik van een hekje tussen beide ruimtes of puppyren is dan heel fijn. Ze zien elkaar wel maar kunnen niet bij elkaar. Het voordeel hierbij is dat beide honden meer bewegings- en leefruimte hebben dan in een bench.

Op de momenten dat de pup en oudere hond bij elkaar dan houd je ze ook in de gaten zodat het niet te ruw wordt. Of ga samen met ze wandelen, ieder aan de lijn. Dan trekken ze wel met elkaar op en brengen tijd samen door zonder dat er steeds herrie is.

Eigenlijk ben je een soort van verkeersregelaar.

Op die manier zorg je voor rust en structuur en geef je de mogelijkheid om langzaam aan elkaar te wennen.


Praktijkvoorbeeld: Oscar en Elvis


In dit voorbeeld liet de oudere hond de pup niet met rust. Beet vaak flink van zich af.

De baasjes gaven dit aan op de Puppycursus. Ze wilden niet dat de pup Oscar te veel negatieve ervaringen zou opdoen.

Vandaar het advies om te gaan werken met een puppyren. 3 februari 2024 whatsapp: Hebben een puppy ren opgezet merken nu al dat er veel meer rust is. We gaan ze nu alleen bij elkaar laten met wandelen en als Elvis in de bench zit of niet onder is kan Oscar eruit1 maart 2024 whatsapp: Kijk s wat een vorderingen hier...


Nu ging het met Oscar en Elvis vrij snel de goede kant op. Het kan zeker ook langer duren. Ik heb er zelf 4 maanden mee gewerkt.


Puppyren ook in andere situaties


Een puppyren kan overigens ook heel praktisch zijn om kind en hond rust en ruimte te geven.

Of als de pup een bench écht niet fijn vindt. De bench kan dan eventueel in de puppyren worden geplaatst om er aan te wennen.


Ook aan de slag met een puppyren?


We hebben in onze webshop twee types die zelf zijn getest:


Topmast Puppyren 


  • de opvouwbare puppyren voor de kleinere hond (meer info en bestellen)
  • en de puppyren die is samen te stellen uit puppypanelen (meer info en bestellen)


Puppyren voor de kleinere hond


Puppyren grotere hond: 8 panelen van 80cm breed. Op verschillende manieren op te zetten