Socialisatie


Socialiseren is bij opvoeden van pups één van de toverwoorden. Op de leeftijd van acht weken breekt de omgevingsgerichte socialisatie aan. Een periode van vier weken waarin uw pup kennis zal moeten maken met de levende en levenloze wereld om hem heen. Bekijk de video (05:41) en/of lees onderstaande tekst.


Socialisatie betekent kennismaken met mensen, jong en oud, groot en klein, druk en rustig en met verschillende honden en andere dieren. Maar ook met verkeer en allerlei dingen en situaties...dat allemaal in vier weken tijd.!.

Maakt de pup in deze fase geen kennis met de omgeving dan zal hij er op latere leeftijd afwijzend op gaan reageren. Vaak in het begin voor ons onopgemerkt maar later steeds heftiger door bijvoorbeeld te grommen of te blaffen. Zorg er dus voor dat u er veel op uit trekt met uw pup. Het helpt daarbij om een plannetje te maken want de weken vliegen voorbij.

Houdt er in dat plannetje ook rekening mee dat een pup nog veel moet rusten. Ervaringen niet te lang laten duren. Vijf tot tien minuten zorgt vaak al aan een berg aan indrukken die verwerkt moeten worden. Een pup moet nog zo'n 18 tot 19 uur rusten per dag. Dus los van de nachtrust nog 10 uur overdag. Slaapt een pup te weinig dan is hij overprikkeld en zal allerlei, voor ons vervelend gedrag, laten zien. Denk daarbij aan bijten, blaffen en druk doen. Het gebruik van een bench zorgt voor een rustige en ongestoorde slaapplek. Er is een apart stuk lesmateriaal over de bench.

Ook ná 12 weken blijft het herhalen van de punten uit de eerste vier weken belangrijk. Zo worden gewenste reacties op de omgeving netjes onderhouden en ontstaat échte gewenning.



Negatieve ervarigen voorkomen
U trekt er dus veel op uit met uw pup om de wereld te ontdekken...er is alleen nog een punt waar u rekening mee moet houden.  Uw pup is extra gevoelig voor negatieve ervaringen. Hij kan op deze jonge leeftijd al ergens bang voor worden. Bijvoorbeeld als uw pup een ontmoeting heeft met een persoon of met een grote zwarte hond en die ontmoeting verloopt volgens uw pup te snel of te heftig. Dan ontstaat bij de pup het beeld dat mensen of grote zwarte honden niet leuk zijn. Vroeg of laat gaat uw pup hier afwijzend op reageren door te grommen of te blaffen of misschien zelfs wel door uit te vallen aan de lijn. Of stel dat uw pup schrikt van geluid dat winkelwagentjes maken dan kan hij in de (nabije) toekomst die plek of dat soort situaties willen vermijden. Dat gebeurt sneller dan u denkt. Het is dus zaak uw pup alleen maar positieve ervaringen te laten opdoen. Bepaald geen gemakkelijke opgave in onze drukke wereld. Maar uw pup helpt u. Hij bepaalt het tempo van een ontmoeting en ervaring...niet de omgeving. Als uw pup wat angstig is in bepaalde situaties zoek ze dan wel regelmatig op totdat de angst is verdwenen. Begin op een afstand waarbij uw pup ontspannen is en verklein langzaam de afstand. Uw pup bepaalt daarbij dus het tempo. Zo gaat het lukken, misschien niet vandaag of morgen maar dan zeker volgende week. 


laat alles wat de pup meemaakt verlopen in 't tempo van de pup

Dus als uw pup tijdens een wandeling even rustig wilt gaan zitten om iets te bekijken dan is dat ok. Of als hij niet naar iemand toe wilt gaan dan is dat prima. Ga dan niet foreceren door aan te moedigen of door de persoon naar de pup toe te laten komen. De omgeving is vaak vol goede bedoelingen maar de pup ervaart alleen maar dat datgene wat hij al spannend genoeg vond ook nog eens dichterbij komt. De ontmoeting gaat dan niet in het tempo van uw pup. Probeer u te verplaatsen in de pup hoe hij de dingen ervaart en beleeft.

  • In zijn tempo: een goede ervaring voor zijn latere leven.
  • Niet in zijn tempo: mogelijk last van in zijn verdere leven en er lelijk tegen doen. 

Extra informatie, bij 'veel gestelde vragen':
Angst en onzekerheid