Wanneer op Puppycursus?

Geschreven op 13/12/2022


Vanaf acht weken


Want zodra de pup bij u in huis komt begint de opvoeding en socialisatie. De socialisatie-periode loopt van acht tot twaalf weken. Daarom zijn pups vanaf acht weken welkom op de Puppycursus.


Wachten tot ná de inentingen is achterhaald


Tijdens het WK voetbal waren er in ons land zoals gebruikelijk 17 miljoen bondscoaches. Zo zijn er ook altijd 17 miljoen, of misschien iets minder, hondenkenners. Die geven te pas en te onpas hun mening en adviezen. Vaak aan hondeneigenaren die net hun eerste puppy hebben verwelkomd. Tuurlijk vaak met de beste bedoelingen. Er zitten alleen nogal wat adviezen tussen die behoorlijk zijn achterhaald. Meestal al behoorlijk wat jaren achterhaald en toch circuleren ze nog steeds.

Eén van die achterhaalde adviezen is om toch écht te wachten met het volgen van een Puppycursus totdat de pup alle inentingen heeft gehad.


Socialisatie van de pup


Met wachten tot na de entingen geef je een pup een slechte start. Zeker als er met het advies ook nog bedoeld wordt dat je niet te veel op pad moet gaan met je puppy. Het is namelijk enorm belangrijk om je puppy goed te socialiseren. De periode van acht tot en met 12 weken is een cruciale. Daar zijn intussen een stapel van wetenschappelijke artikelen over geschreven. Op deze jonge leeftijd maakt de pup kennis met zijn nieuwe omgeving. Alles is nieuw, en dat is veel. Denk aan mensen, honden, verkeer, straatmeubilair, mee in de auto of de fietsmand. Een enorme berg aan prikkels waarvan de pup moet leren dat ze ‘normaal’ zijn. In die zin dat hij zich er niet druk om hoeft te maken. 


Na 12 weken minder makkelijk


Pups leren gelukkig razendsnel, vooral tussen de 9e en 10e week. Na 12 weken wordt dat al iets minder en zijn pups minder onbevangen als ze iets voor het eerst zien en meemaken. Daar wringt dan ook precies de schoen met het achterhaalde advies. Op 12 weken krijgt de pup zijn laatste enting (zie kader). Dan nog even wachten en daarna pas de straat op en eventueel naar de Puppycursus. Rijkelijk laat en misschien voor die ene specifieke pup wel té laat. Een pup kan dan afwijzend op een bepaalde prikkel gaan reageren door bijvoorbeeld te grommen of te blaffen. Ga je daar als hondeneigenaar dan niet op de juiste manier mee om dan wordt dat gedrag steeds erger.


1e enting op 6 weken bij de fokker (wettelijk verplicht vóór week 7), 2e enting op 9 weken, 3e enting op 12 weken. soms 4e enting op 16 weken

Puppycursus: voor pup én baas


Een Puppycursus is overigens niet eens zozeer voor de pups. Tuurlijk leren ze daar bepaalde handige oefeningen zoals zitten en meelopen aan de lijn zonder te trekken. En zien ze andere pups. Tijdens de cursus leren vooral de baasjes wat ze allemaal wel en niet moeten doen. Veel informatie en vragen beantwoorden. Want het is natuurlijk leuk dat een pup gaat liggen als je dat vraagt maar het is veel fijner als je weet wat je moet doen als hij in je vinger, kleren of meubels bijt. Of hoe het werkt met zindelijkheid, bench en dag-structuur. Dus strikt genomen zou de Puppycursus zelfs zonder pups kunnen plaatsvinden. Vandaar ook dat een les vaak bestaat uit praktijk én theorie met vragen stellen. Komt nog bij dat pups snel moe zijn en dat praktijk van 20 minuten al vermoeiend genoeg is.


Pups zijn niet onbeschermd


Ik hoor u al denken: ja, dat is lekker, logisch om dat te schrijven. Ze geven zelf Puppycursus vanaf 8 weken. Ik snap de opmerking. Het bovenstaande over socialisatie is gebaseerd op de laatste inzichten van de wetenschap. Bovendien, los van het feit dat we als school al meer dan 13 jaar zo werken, een diervriendelijke leermethode hanteren en welzijn van honden hoog in ons vaandel hebben staan is het risico erg laag.

Als bron voor deze risico-uitspraak gebruik ik delen van de tekst over dit onderwerp van het LICG, het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Het LICG is een onafhankelijke organisatie, opgericht door de overheid en sectorpartijen, die informatie geeft over het verantwoord omgaan met gezelschapsdieren. De informatie heeft zoveel als mogelijk een wetenschappelijke basis en is gebaseerd op de meest recente inzichten.


Er wordt dus vaker gedacht dat pups onbeschermd zijn zonder inentingen. Pups krijgen echter van hun moeder bescherming mee in de vorm van maternale anti-lichamen. Voor een klein deel al in de baarmoeder en voor het overgrote deel via de eerste melk na de geboorte. De hoeveelheid antilichamen neemt langzaam af en na een aantal weken is de pup dan ook niet meer voldoende beschermd tegen besmettelijke hondenziekten. Daarom moet de pup zijn eigen anti-lichamen gaan maken middels de inentingen.


Maak dus een goed begin


Dus als we dan weten dat de pup beschermd is en die bescherming langzaam zelf gaat overnemen én de socialisatie-klok doortikt is er geen enkel argument om niet met de pup de straat op te gaan en mee te doen aan de Puppycursus. We starten heel vaak met een nieuw groepje en zijn met onze vier locaties altijd bij u in de buurt. Meer info: Puppycursus.


Opmerkelijk is wel dat we van puppycursisten vaak te horen krijgen dat ze dit advies van dierenarts of fokker te horen hebben gekregen. Blijft dus zaak de boodschap te herhalen oftewel: een herhaal-prik voor iedere hondenprofessional 😊


Bronnen
​[1] LICG Vaccinatie van puppy’s