Hoe leren honden?


Hoe leer ik een hond zitten? Hoe kan ik een puppy bijten afleren? Of hoe leer ik een hond trekken aan de lijn af? Logische vragen als u een hond heeft. Vragen die ook vaak om te draaien zijn en te formuleren als een trainingsdoel. Bijvoorbeeld hoe leer ik mijn hond aan de lijn lopen? Met dit soort trainingsdoelen wordt onze werkwijze als snel herkenbaar.


Werkwijze


We gaan ons in de training richten op het gedrag dat we graag willen zien van onze hond. Daarmee sluiten we aan op het leerproces van honden waarbij honden gedrag herhalen als ze met dat gedrag succes hebben. Succes is een beloning. Een beloning met voer of aandacht.


Negatieve aandacht is ook aandacht


Belangrijk om te realiseren dat negatieve aandacht ook aandacht is en daarmee een beloning voor de hond. Door het geven van dit soort aandacht wordt het gedrag onbedoeld verder aangeleerd. Voorbeelden van negatieve aandacht : Nee! Foei! Niet doen….een oneindige lijst. Deze aandacht gaan we in de training dan ook niet gebruiken.


Aanpak


  • gewenst gedrag belonen
  • ongewenst gedrag negeren of voorkomen

Door geen aandacht te geven aan ongewenst gedrag of het voorkomen ervan gaat de hond steeds minder dat gedrag laten zien. Als we ons daarbij dan ook nog richten op het belonen van het gewenste gedrag dan gaat de hond het begrijpen. Begrijpen wat we wél van hem willen.


Klinkt eenvoudig maar niet gemakkelijk


Geen negatieve aandacht geven en gedrag negeren totdat het stopt is niet gemakkelijk, bijna tegen-natuurlijk voor ons. Alleen het werkt super goed. De hond leert keuzes te maken. Samen met u. Het leren gebeurt vrijwillig…. maar niet vrijblijvend. Maakt hij de voor ons juiste keuze dan volgt een beloning. Niet het juiste gedrag: geen beloning of de beloning stopt. U zult zien hoe snel een hond dan leert.


Hondvriendelijk


Door deze aanpak zijn verbale en fysieke correcties ook helemaal niet nodig. Wel zo fijn voor de hond en uw onderlinge relatie. Daardoor worden problemen in de toekomst voorkomen. Leestip: opvoeden zonder straf en correctie.


Clickertraining


We gaan dus het gewenste gedrag belonen. In het begin vaak en naarmate de hond het begrijpt steeds minder. Soms wordt er te laat of te vroeg beloond. Om de beloning op het juiste ogenblik te kunnen geven werken we vanaf de Basiscursus met een clicker. Dit is een handig trainingshulpmiddel dat een click-clack geluidje maakt. De hond wordt bij de eerste les geleerd dat dat geluidje hetzelfde waard is als een beloningsbrokje. Met de clicker bent u in staat uw beloning heel goed te timen. Lees meer over clickertraining.



Benieuwd geworden naar onze werkwijze?


Schrijf dan in voor een van onze cursussen:

Of kom een keertje kijken! Contact